• Plasmatreatment and systems

  Plasma coating


  Plasma coating is een veelgebruikte techniek in een verscheidenheid aan sectoren en industrieën. Deze technologie biedt dan ook vele voordelen. Zo is het mogelijk om met plasma technologie PDMS en andere materialen te behandelen met een coating voor een goede verbinding en om het oppervlak te verstevigen. Lees verder en ontdek meer over deze technologie en systemen bij SINVACON.

  • ultra schoon oppervlak
  • het oppervlak is beter te bevochtigen
  • de schuif- en treksterkte wordt 2 tot 10 keer hoger
  • een betere hechting (bij verlijmen of solderen) van polymeren, glas, metalen en keramische materialen

  Wat is plasma coating?

  Plasma coating is een van de meest boeiende toepassingen van plasma technologie. Eerst wordt het oppervlak met plasma gereinigd of geactiveerd, waarbij de bindingen in de toplaag van het oppervlak worden verbroken, waardoor nieuwe chemische functionaliteiten ontstaan met volledig nieuwe eigenschappen. De bulkeigenschappen van het onderliggende materiaal worden hierbij niet aangetast. Tijdens de plasma coating wordt een nanolaag polymeer gevormd op het volledige oppervlak van een voorwerp. Deze laag vormt een volledig nieuw oppervlak. De coating is typisch minder dan 1/100 van een mensenhaar, kleurloos, geurloos en tast het uitzicht en het gevoel van het materiaal niet aan.

  Surface before treatment

  Vóór behandeling

  Polymerisation

  Polymerisatie

  After treatment

  Na behandeling

  Verschillende soorten coating

  ·         Hydrofiele plasma coatings. Hierbij wordt een specifieke precursor gekozen die een permanente coating met een zeer hoge oppervlakte energie vormt. De coating is zeer dun, kleurloos en geurloos en tast het materiaal niet aan.

  ·         Hydrofobe plasma coatings. Hierbij wordt een specifieke precursor gekozen die een permanente coating met een zeer lage oppervlakte energie vormt. De coating is zeer dun, kleurloos en geurloos en tast het materiaal niet aan.


  Vóór de behandeling

  Oppervlak na behandeling

  Toepassingen van deze technieken

  Plasma coating biedt een enorm potentieel om de functies van een materiaal te versterken in diverse industrieën zoals textiel, levensmiddelen, verbruiksgoederen en veel andere toepassingen. Zo wordt hydrofriele coating gebruikt om een beschermende of barrière coating aan te brengen en om bio-moleculaire absorptie te verbeteren. Hydrofoob plasma coaten gebeurt dan weer bij textiel, medische apparaten en consumer electronics. De techniek wordt bovendien ook toegepast voor het coaten van PDMS (polydimethylsiloxaan). Bij PDMS is deze coating noodzakelijk om een sterke verbinding te kunnen creëren tussen oppervlaktes.

  Vóór de behandeling

  Oppervlak na behandeling

  Hoe kunnen we u helpen?

  Bij SINVACON vindt u een ruim aanbod systemen voor plasmabehandelingen, zoals coating, etsen en reinigen. Wilt u meer weten over deze systemen of over de mogelijkheden voor verhuur en aankoop? Neem dan contact met ons op. Tevens kunt u de behandeling van uw materialen aan ons uitbesteden. Hoe kunnen we u helpen? Laat het ons weten via het contactformulier of bel +32(0)478 54 69 68.