pascalverheyen@sinvacon.be
+32(0)478 54 69 68

Provinciebaan 102
B - 9890 Gavere

Nederlands English

Plasma coating

Plasma coating
Plasma oppervlakte coating is één van de meest boeiende toepassingen van plasma technologie. Hierbij wordt de bindingen in de toplaag van het oppervlak verbroken, waardoor nieuwe chemische functionaliteiten ontstaan met een volledig nieuwe eigenschappen. De bulkeigenschappen van het onderliggende materiaal worden hierbij niet aangetast. In plasma oppervlakte coating wordt een nanolaag polymeer gevormd op het volledige oppervlak van een voorwerp. Deze laag vormt een volledig nieuw oppervlak. De coating is typisch minder dan 1/100 van een mensenhaar, kleurloos, geurloos en tast het uitzicht en het gevoel van het materiaal niet aan. 

Industrie
Plasma coating biedt een enorm potentieel om de functies van een materiaal te versterken in diverse industrieën zoals textiel, levensmiddelen, verbruiksgoederen en veel andere toepassingen


Hydrofiele plasma coatings
Hierbij wordt een specifieke precursor gekozen die een permanente coating met een zeer hoge oppervlakte energie vormt. De coating is zeer dun, kleurloos en geurloos en tast het materiaal niet aan.

Mogelijke toepassing:
  • beschermende coating aan brengen
  • barrière coating voorzien
  • bio-moleculaire absorptie verbeteren

Hydrofobe plasma coatings
Hierbij wordt een specifieke precursor gekozen die een permanente coating met een zeer lage oppervlakte energie vormt. De coating is zeer dun, kleurloos en geurloos en tast het materiaal niet aan.

Mogelijke toepassingen:
  • textiel 
  • medische apparaten of onderdelen
  • optica
  • consumer electronics 

Werking van plasma coating
Een monomeer wordt met een draaggas via een toevoerleiding in de vacuümkamer geïnjecteerd. Monomeren zijn kleine moleculen, die onder de juiste omstandigheden, worden omgezet tot polymeren. Plasma beschikt over de juiste condities aan het oppervlak om dit snel en efficiënt uit te voeren