pascalverheyen@sinvacon.be
+32(0)478 54 69 68

Provinciebaan 102
B - 9890 Gavere

Nederlands English

Plasma activatie

Plasma activiatie
Materialen met plasma behandeld worden grondiger gereinigd dan met traditionele reiningingsmethodes. Bovendien kunnen specifieke functies aan het oppervlak toegevoegd worden zoals het verbeteren van de hechting, het verbeteren van de bevochtiging (printen, bedrukken of verlijmen) en het aanbrengen van een beschermende coating.
Plasma behandeling kan toegepast worden in een lage druk plasma systeem (batch) of met een atmosferisch plasma systeem (in-line). Een plasma behandeling kan de arbeidsintensieve mechanische behandeling en bijkomende behandelingen vervangen. 
Het verwijderen van organische verontreinigen met plasma is van groot belang bij het activeren van het oppervlak.
Hoe werkt plasma activatie
UV-stralen en actieve zuurstofdeeltjes in het plasma verbreken verschillende bindingen en verwijderen siliconen en olie van het oppervlak. Actieve zuurstofradicalen binden zich aan het volledige oppervlak, dat hoog actief wordt om nieuwe bindingen.

Plasma activatie test

Plasma activiatie test
Dit wordt duidelijk tijdens de verdere verwerking van het behandelde oppervlak.
Met de volgende testmogelijkheden kan het effect gemeten worden.
Contacthoek metingen

Water druppels op een onbehandeld oppervlak behouden de vorm van een druppel. Op een behandeld oppervlak vloeit verspreid de druppel zich over het oppervlak.
Dyne test inkten

Dyne test inkten geven een indicatie van de oppervlakte-energie of oppervlaktespanning in mN/m (set van 28 mN/m tot 105 mN/m).
Grid cut test

De grid cut test (DIN EN ISO 2409) toont duidelijk de sterkere hechting van een plasma behandeld vlak.